Felújítandó ingatlan fotózása

Általános tévhit, hogy a felújítandó ingatlanokat nem érdemes profin fotózni.

Az érvek általában úgy szoktak hangzani, hogy így is, úgy is látszik, hogy rossz állapotú a lakás, akkor meg nem mindegy?! Ilyenkor általában a rendrakást sem tartják szükségesnek.

Márpedig még a "robbantandó" állapotú lakás esetén is kedvet kell csinálni a nézelődőnek ahhoz, hogy a valóságban is meg akarjon ismerkedni az adott ingatlannal. Gondoljunk csak bele, ha nem befektetésként vásárolunk, azaz nem bérbe adni akarunk egy ingatlant, hanem élni benne, akkor azt kell éreznünk, hogy tudnánk, akarnánk élni az adott lakásban. Ha halomban áll a szemét, rumli van, akkor ez az érzés nehezen jön meg.

Egy felújítandó, rossz állapotú lakás esetében is venni kell a fáradtságot és rendet kell rakni. Kihordani a limlomot, összelapátolni a sittet és kitakarítani, mert ezek a dolgok nem csak fotón néznek ki rosszul. Az sem túl kellemes, mikor egy lakás bemutatása közben kerülgetni kell a különféle halmokat. Természetesen, ahol épp valamilyen felújítási folyamat zajlik, ott ez bizonyos mértékig elnézhető.

A következő tévhit az ilyen lakásokkal szemben, hogy a profi fotózás egyben a kényes részletek kiretusálását jelenti. Nem tartom szerencsésnek, mert a személyes látogatás során gyorsan kiderül a csalás, és nem túl jó bizalmi pozícióból indulunk eztán az érdeklődővel szemben.

A minap egy kollégám földszinti, nem éppen benapozott - bár egy belvárosi, földszinti, udvari lakástól naivság volna ezt elvárni - lakását fotóztam újra, mert a rossz fényviszonyok miatt vakuval nem sikerültek túl szerencsésen az ő képei. Ráadásul a gép amit használt, az irodai közös masina, mindenki össze-vissza állítgatja, egy kevésbé hozzáértőnek ez így már komolyabb kihívás.

Ezeken a képeken is tökéletesen átjön az ingatlan állapota, ám hangulata, színvilága kellemesebbé, vonzóbbá teszi a nézelődő számára, mint a vaku által felerősített harsány színek. Ráadásul a vaku miatt a lakás még sötétebbnek hat, mint amilyen egyébként a valóságban.

Igyekeztem egymás mellé hasonló beállításból készült fotókat párosítani. Mindenki döntse el maga, hogy "melyik" lakást nézné meg szívesebben.