A megfelelő fényképezőgép

Az elmúlt évek alatt, munkám során módom nyílt arra, hogy kipróbálhassam a különféle fotózási technikák sikerességét az értékesítési folyamatban. Sokan azt gondolják, hogy felesleges fotókkal tarkítani a hirdetést, a jó lakás eladja önmagát. Ez régebben talán meg is állta a helyét, mikor még csak az Expressz újság állt az emberek rendelkezésére, hogy ha hirdetni vagy venni szerettek volna valamit. A mai kor embere viszont már sokkal inkább rá van szoktatva az intenzív vizuális ingerekre. Látni akarja, amit keres, és ha nem fogja meg a látvány, akkor már kattint is tovább. Alkalmasint elég lehet egyetlen nagyon jól sikerült fotó is, de annak igazán jónak kell lennie!

Jó fotót pedig csak jó fényképezőgéppel, felszereléssel és megfelelő tudással, tapasztalattal lehet készíteni.

FeliratEleinte én is egy kisebb – ám széles látószögű Olympus - kompakt géppel fotóztam a lakásokat. Már ez is egy sokkal szerencsésebb megoldás, mint amiket számtalan hirdetésben látni, hisz leggyakrabban csak egy-egy részletet örökít meg a tulajdonos, vagy kolléga az adott ingatlanból. Ám bármennyire szép egy-egy kiragadott részlet, önmagában kevés a sikeres értékesítéshez.

Az enyémhez hasonló kompakt géppel is lehet nagyon szép és vonzó, kellően informatív ingatlanfotókat készíteni, ám ezeknek viszonylag szűkösek a korlátai. Gyakran megesik, hogy csak esti időpontban tudunk a lakásban fotózni, ilyenkor a kis vakuk teljesítménye eléggé szegényes. Természetesen vannak olyan lakások is, amikben elhelyezkedésük, tájolásuk folytán amúgy is rosszabbak a fényviszonyok. Ezek mind, mind a fotók és ezzel párhuzamosan a hirdetések minőségének a rovására mennek.

Ezeket figyelembe véve kezdtem el az ingatlanjaimat egy viszonylag ritkán használt, úgynevezett HDR technikával fényképezni. Ehhez már sokkal komolyabb felszerelésre van természetesen szükség. A teljes menetfelszereléssel általában úgy nézek ki, mint egy lelkes turista. Állvány és fotós hátizsák az állandó társaim.
Jelenleg az ingatlanfotózáshoz Canon 400D típusú tükörreflexes digitális fényképezőgépet használok és széles látószögű objektívet. Ez az egyik legfontosabb, leghasznosabb eszköz az igazán hatásos fotóhoz. Ennek segítségével nagyon látványos belső tereket lehet fotózni, visszaadva az ingatlan valódi méreteit, látványvilágát, hangulatát.

Ennek a fotó-technikának köszönhető az is, hogy szinte teljesen mindegy, hogy milyen fényviszonyok uralkodnak egy lakásban, a fotón látható lesz minden részlet kisebb-nagyobb vaku használata nélkül is. Egy nemrégiben fotózott ingatlanban jártam úgy, hogy három helyiségben egyáltalán nem volt világítás. Egy kis kompakt géppel, vakuval ilyen esetben csak rossz minőségű, szemcsés, sötét vagy kiégett fotót lehet készíteni. Ezzel szemben az általam használt technikával még a fürdőszoba és a konyha esetében is egészen élvezhető eredményt tudtam létrehozni.

Természetesen azért én is jobban örülök, ha nem kell ilyen szélsőséges helyzetekkel megbirkóznom, mert egy benapozott, napfényben úszó, világos lakás mindig sokkal hatásosabb, mint az árnyékos terek, de a feladat nem megoldhatatlan. Természetesen a megfelelő felszereléssel és szakmai tudással felvértezve!