Rend - fegyelem - szimmetria

Ahogy az ingatlanfotózásnál is írtam, nincs értelme piszkos, rendetlen lakást fényképezni, mert egyszerűen agyonvágja a hirdetést. Pont úgy, mint mikor csak esti időpontban készült fotók vannak, s közben arról mesélgetnek a szövegben, hogy amúgy a lakás déli tájolású, reggeltől estig napfényben úszik. Hiteltelen. A rendetlenség ráadásul taszító is.

Nem túl gyakran, de megesik, hogy ez a tulajdonosokat egyáltalán nem zavarja. Mikor megemlítem, hogy kicsit rendet kéne rakni a fotózáshoz, általában az a válasz, hogy "de hát rend van"...
Ilyenkor bevált módszerem, hogy elkezdek kicsit pakolászni. Az emberek semmit nem utálnak jobban, mint ha egy idegen a személyes tárgyaikhoz hozzányúl. Általában elég, ha teli ruhaszárítót megpróbálom kevésbé zavaró helyre mozdítani és a pakolási folyamat beindul. Ha nem, akkor kénytelenek vagyunk egy újabb időpontot egyeztetni, hogy használható fotók készülhessenek.

Szerencsére azért a legtöbb esetben a tulajdonosok is tisztában vannak ezzel az alapvető szabállyal, így az apróbb simítások után könnyedén elkezdődhet az érdemi munka.